Tattoo Magus - tetoválás, tattoo, piercing, testékszer
main tatto studio galery address art info piercing

Jelképek

Hannya Maszkok
A széles körben elterjedt véleménnyel szemben a valóság az, hogy a Hannya Maszkoknak semmi köze a gonoszhoz vagy sátánhoz. A japán buddhizmus külön foglalkozik a pokollal, de a Hannya-k földi szörnyek. Néhány emberi érzés, mint például a szenvedély, féltékenység, gyûlölet átváltoztathatják a nõket ezekké a borzasztó szörnyekké. (Na ,ja, én is találkoztam már jó néhány példányukkal.)

Kiyo Hime
A legismertebb Hannya démon történet Kiyo Hime-hez fûzödik. Kiyo Hime apjának egyik kis menedékhelyére minden évben betért egy szerzetes. Az évek folyamán Kiyo Hime beleszeretett a szerzetesbe, de természetesen érzései nem találtak viszonzásra. Egyik éjszaka Kiyo Hime bevallotta érzéseit a szerzetesnek, amely nyomán vita kerekedett köztük, Kiyo Hime nagyon mérges lett és a szerzetes elmenekült elõle. Egy közeli kolostorban talált menedéket, ahol egy hatalmas harang alá bújt. Idõközben, imádott-gyûlölt szerelmének mámorában, Kiyo Hime egy kígyótestû, Hannya-fejû démonná változott. Megkereste a szerzetes rejtekhelyét, tüzes leheletével elolvasztotta a harangot, ezzel fájdalmas halálra ítélve vágyott kedvesét. (jaj)

Kannon
Kannon a Mahayana Buddhizmus egyik Bodhisattvá-ja. A Bodhisattva feladata az emberek támogatása a megvilágosodás felé vezetõ útjukon. Különbözõ Boddhisattvá-k léteznek különbözõ feladatokkal. Kannon az együttérzés és könyörület Bodhisattvá-ja. Japánban Kannont rendszerint egy sárkányon lovagló nõként ábrázolják, míg Indiában (a buddhizmus eredetének országában) férfi a képe.

Fudô Myôô
A buddhista hierarchiában a Môô-k Bodhisattva alatt állnak. A buddhizmus védõi, de ellentétben a szelíd Bodhisattva-val, õk a fegyverzetüknek köszönhetõen inkább harciasak. A Myôô-k közül a legkedveltebb tetoválási motívum a Fudô Myôô, a rendíthetetlen. Őt a pokol õrzõjének és egy nagytudású királynak tartják. Mindig kötéllel ábrázolják, amellyel a gonoszt kötözi meg, illetve egy karddal, amellyel a buddhizmus ellenségei ellen harcol.

Sárkányok
A legismertebb japán motívum a sárkány. Japánban szerencsehozó állatnak tartják, amit az is igazol, hogy a japán sárkány víz-szimbólum. Vagy a felhõkben él, ahonnan viharok, villámlás idején lemászik, vagy a folyókban, tavakban lakik. Megegyezik az egyik elemmel, amely a japán rízstermelés kiemelt fontosságú része. Ezért a sárkányok Japánban - szemben az európai kultúrával - tiszteletet és csodálatot vívtak ki maguknak.

Koi
Japánban a vízesésbe ugró vagy átúszó koi (pikkelyes ponty-féle hal) az erõt szimbolizálja, a képességet, hogy az illetõ ki tud állni magáért, illetve a sikert. Mint fallikus szimbólum, a férfierõt és hatalmat jelképezi.

Tamatori Hime
A legenda szerint Tamatori Hime egyszer ellopta a vízalatti király - aki igazából egy hatalmas sárkány volt - legértékesebb tulajdonát, egy gyönyörû gyöngyöt. Ahhoz hogy menekülés közben Tamatori Hime gyorsabban tudjon úszni, felvágta a saját testét és belerejtette a gyöngyöt. Habár hamarosan partot ért, mégis meghalt sérüléseibe és így saját kapzsiságának lett áldozata.

Tigrisek
Habár Japánban soha sem élt tigris, mégis fenséges kinézetének köszönhetõen hamar az alakuló japán mûvészet alapja lett. ( a motívum valószínûleg Indiából jutott el Japánba) Csakúgy mint a sárkányok esetében, a tigrisszimbólumnak, mint tetoválásnak, az elsõdleges jelentése az erõ és hatalom.

Suikoden Harcosok
Egy õsi kínai történet, amelyet a XVIII. század közepén fordítottak le japánra Suikoden címen (Tengerparti történetek), 108 lázadóról szólt, akik tetoválásokat viseltek testükön. Számos mûvész használta abban az idõben ezeket a történeteket tetoválási motívumként. Közülük is a leghíresebb illusztráció Utagawa Kuniyoshi szines fametszetei, amelyeket a mûvész 1827-ben publikált.

Kígyók
Japánban a kígyókat negatív karakternek tartják annak ellenére, hogy a bibliai utalás (kígyó - bûn) náluk nem ismert. A japán tetoválómûvészek, amennyiben kígyót is ábrázolnak a készülõ képen, akkor azt mindenképpen virágokkal együtt teszik, amelyek virágzása nem esik egybe a kígyó téli álmával.